Ninni kirjoitti:Ekan koiran kohdalla en osannut oikeastaan hirveästi vaatia. Rotuvalinta oli hyvä, mutta ikään kuin tajusi viedä loppuun ajatusketjun, mitä haluan arjelta ja koiralta. Tai millainen koira minulle sopii.
Totta. Rotumääritelmän luonnekuvausta on tosi vaikea viedä arjen tasolle. Siis että etukäteen ymmärtäisi, mihin kaikkeen koiran luonteen ja ominaisuuksien yhteispeli vaikuttaa. Puhumattakaan siitä miten paljon oma koiraosaaminen ja asuinalue vaikuttavat siihen, millainen siitä koirasta lopulta muovautuu. On ihan eri asia kasvattaa vilkas, vahvaviettinen, pehmeä tai arka koira maaseudun rauhassa kuin tiiviillä asuinalueella, jossa ympäristön virikkeitä ei voi mitenkään kontrolloida. Mitä kaikkea koira ehtii yllättävästä tapahtumasta oppia, osaako itse tukea koiraa oikein ja kuinka työlästä jälkien korjaaminen on. Riippuu koiran luonteesta ja siitä riittääkö oma osaaminen ja into. Sen verran vaikea paletti, ettei mikään ihme että ulkonäöstä on muodostunut niin tärkeää valintaperuste. Luonne periytyy heikosti eikä ominaisuuksistakaan voi olla varma, mutta aikuistuttuaan koirat yleensä näyttävät rotuisiltaan.
Ninni kirjoitti:Ei siinä kauaa mene, kun se rakkaus tulee koiraa kohtaan ja siitä sen hetkisestä koirasta tulee maailman komein koira. Jos näin ei käy, niin en tiedä mikä menee pieleen. Ihmisten pitäisi ainakin osata hymähtää ja laittaa omaan arvoonsa jopa ne omat ulkonäkötoiveet koiran suhteen, vaikkei niiden mielessä käymiselle mitään voi.
Toki ulkonäkötoiveista voi joustaa, jos koiran luonne ja ominaisuudet sopivat itselle. Toinen nykyisistä koiristani on puoliksi ihan muuta kuin mitä koiralta haluaisin. Se tuli minulle kodinvaihtajana: sen ominaisuudet ja kokemukset tekevät siitä vaikeasti hallittavan. Sen luonne on kuitenkin täyttä kultaa, sen ansiosta siihen on saanut rakennettua toimivan suhteen. ja suhteen varassa me etenemme pienin askelin kohti helpompaa yhteiseloa. Mutta: jos minulla ei olisi näin paljoa koirakilometrejä takana, en pystyisi näkemään että siitä tulee vielä tosi kiva koira.
Yritän tällä esimerkilläni sanoa, ettei pelkkä terveys ole tärkeää eikä edes terveys ja ominaisuudet. Tarhakoiralle nuo ehkä riittävätkin, mutta sisätiloissa elävän taajamakoiran omistajalle luonne on ratkaiseva tekijä. Sitä pitäisi myös pystyä ennakoimaan, jotta - Ninniä vielä lainatakseni - "varmistettaisiin, että koira on omistajalle sopiva". Ei kukaan halua koiraa, joka on kyllä terve kuin pukki mutta täysin epäsopiva omistajansa käteen.
ympyrä kirjoitti:On puhuttu roturyhmäajattelusta ja minusta siinä olisi kyllä järkeä. Olisi mielenkiintoista tietää millaisia roturyhmiä tutkijat ja jalostustietelijät ovat kenties jo hahmotelleet. Ehkä parin vuoden takaista koirarotujen sukulaisuussuhdekarttaa (ympyrä jonka reunoilla rodut sukupuittain) voisi käyttää siinä osaltaan apuna?
Koirarotujen sukulaisuussuhdekartta oli ihan uusi juttu. Onko tämä se, mitä tarkoitit
https://www.katariinamaki.fi/l/koirarotujen-sukupuu/?
Roturyhmäajattelusta tuli mieleen, että maltetaankohan siinä huomioida ryhmien sisäiset luonne-erot eikä keskitytä vain samankaltaisiin ominaisuuksiin...? Ettei koiraväki seuraavaksi porskuta laput silmillä genetiikan perässä (omenavarkaan sitaattia mukaillen).
Omenavarkaalle kiitos linkistä. Menee kuunteluun.